Eten en drinken in Kenia

Als je een safari of strandvakantie naar Kenia geboekt hebt dan zul je waarschijnlijk grotendeels je maaltijden nuttigen in de restaurants van de hotels en lodges. Het eten wordt dan vooral in de vorm van buffetten aangeboden. De internationale keuken staat dan centraal, vaak wel aangevuld met lokale gerechten of in ieder geval invloeden van de lokale keukens. Omdat het eten vaak bereid wordt door koks die Kenia of in ieder geval Afrika nooit of amper verlaten hebben, merk je dat de gerechten het vaak ‘net niet’ zijn. Op sterrenniveau eten zul je in Kenia niet zo snel doen. Dat heeft ook alles te maken met de beschikbaarheid van bepaalde ingrediënten. Al met al kun je toch wel zeggen dat je in Kenia redelijk tot prima kunt eten.In grotere plaatsen zoals Mombasa en Nairobi heb je ook voldoende restaurants waar je uit kunt gaan eten. Vaak betreft het internationale keukens zoals Italiaans, Indiaas, Chinees, Thais en Amerikaans. Behalve de normale restaurants zie je een explosieve toename in fastfoodrestaurants. Zo vind je internationale ketens als KFC, Burger King, Domino’s, Subway en Cold Stone Creamery steeds vaker in het straatbeeld van de grote steden en is er ook een ruim aan lokale fastfood restaurants. Daarnaast vind je overal in Kenia ook voldoende straatstalletjes waar je eten kunt kopen. Het is waarschijnlijk overbodig om te vermelden, maar eten halen op dit soort plekken kan problemen met de darmflora opleveren als het niet goed verhit is, niet gewassen is met gefilterd water of er andere hygiënische omstandigheden zijn die een bron van bacteriën of bederf zouden kunnen zijn. Er zijn voldoende plekken waar je wel veilig kunt eten. Vaak is op je gevoel afgaan al voldoende. Lokale lekkernijen zijn onder andere samosa (gefrituurd bladerdeegdriehoekje dat gevuld is met vlees of groenten), roasted maize (geroosterde maiskolf), nyama choma (geroosterd vlees) en natuurlijk allerlei soorten tropisch fruit. Koop dit bij voorkeur met schil en eet het vervolgens zonder schil op.

Als je aan de kust verblijft dan zal er voldoende aan vis en schaaldieren op het menu staan. Dat wordt immers lokaal gevangen en kan direct naar de restaurants gaan die het vervolgens vers kunnen bereiden. Landinwaarts ben je wat meer aangewezen op vlees, groente en koolhydraatrijke producten zoals rijst, aardappelen en brood. Als je een bepaald dieet volgt dan kan het soms wat lastiger zijn in Kenia. Goede lactose-arme of glutenvrije producten zijn amper te verkrijgen. Als je een glutenvrij dieet volgt kun je er bijvoorbeeld wel voor kiezen om een aantal glutenvrije producten mee te nemen vanuit Nederland ter aanvulling van wat je lokaal aangeboden krijgt. Vegetarisch eten is over het algemeen niet zo’n probleem. Bij vrijwel ieder buffet is er vaak keuze uit meerdere soorten groentes, waaronder vaak ook smaakvolle groentegerechten met kruiden zoals een groentecurry.

Drank

Qua drank kun je in Kenia van alles drinken. Koffie, thee en mineraalwater is zowat overal verkrijgbaar. Opvallend is dat de koffie vaak van matige kwaliteit is, terwijl Kenia een land is waar volop goede koffie verbouwd wordt. Frisdrank zoals Coca Cola, Sprite, Fanta en andere merken kun je vrijwel overal drinken. Pas op met ijsblokjes in de frisdrank. Sta dat alleen maar toe als je zeker weet dat het van goed gezuiverd of gefilterd water gemaakt is.

Bierliefhebbers kunnen genieten van een paar goede lokale bieren. Het lekkerste en meest verkochte merk is Tusker. Dit bier wordt in halve literflessen geserveerd. Als je met twee mensen ieder een normaal glas wilt drinken dan kun je misschien beter een biertje delen. Internationale bieren zoals Heineken zijn vaak ook te krijgen, maar je betaalt daar vaak wel meer voor dan voor de lokale bieren. Naar onze mening kun je beter het lokale bier drinken.

Tusker is een uitstekende dorstlesser.