Handig om te weten over Kenia

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Kenia op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Kenia kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent. Bekijk ook het actuele reisadvies voor Kenia om te kijken of er ontwikkelingen zijn waar je rekening mee moet houden als je naar Kenia wilt reizen.

Documenten en visum

Om naar Kenia te reizen heb je een geldig paspoort (minstens zes maanden geldig bij aankomst in Kenia) en een visum nodig. Voor een Kenia visum hoef je tegenwoordig niet meer naar een consulaat te gaan omdat Kenia een elektronisch visum (e-visum) aanbiedt dat je via internet aan moet vragen. Op de officiële evisa site van Kenia kan dat alleen in het Engels en met creditcardbetaling. Wil je het jezelf gemakkelijker maken? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om je Kenia visum in het Nederlands aan te vragen. Redelijk wat Nederlanders maken daarom gebruik van Nederlandse visumsites waar je het aanvraagformulier in de Nederlandse taal in kunt vullen. Dit voorkomt fouten in de aanvraag en daardoor mogelijk ook een afwijzing van de visumaanvraag. Daarnaast kun je bij de Nederlandse visumsites je Kenia visum meestal ook gewoon per bank (via iDeal) betalen en heb je ondersteuning bij de aanvraag.

Reisdocumenten om naar Kenia te reizen

Elektriciteit

De netspanning in Kenia bedraagt 220 volt wisselstroom. Nederlandse apparatuur en opladers kun je daardoor prima aansluiten op het stroomnetwerk. Wel dien je er rekening mee te houden dat men in Kenia hoofdzakelijk de Engelse driepins-stopcontacten gebruikt. Om een Nederlandse stekker in te pluggen heb je een adapter of wereldstekker nodig. Die kun je in Nederland al kopen. Op sommige plekken in Kenia kun je zogenaamde universele stopcontacten tegenkomen, waar je ook de Nederlandse stekkers in kunt stoppen zonder dat je een adapter nodig hebt. Dit zie je vooral bij de betere en nieuwere accommodaties. Gok er echter niet op en zorg dat je voldoende adapters bij je hebt.

Fotograferen

Je mag in Kenia niet zomaar overal fotograferen. In de natuur zul je weinig beperkingen hebben, maar het fotograferen van vliegvelden, militaire gebouwen, het presidentiële paleis, overheidsgebouwen, politiebureaus, militairen, politieagenten en zo is verboden. Vraag bij twijfel advies aan je gids of chauffeur.

Een setje camera's

Fooien

De mensen die in Kenia werkzaam zijn in het toerisme en de horeca zijn grotendeels afhankelijk van fooien om een leuk inkomen te hebben. De salarissen zijn relatief laag, maar de fooien die de relatief rijke toeristen geven maken veel goed. Je bent niet verplicht om een fooi te geven, maar het is wel een goed gebruik om het te doen. Hoeveel geef je? Rond rekeningen van de bar of het restaurant ruim af naar boven. Denk aan een percentage van pakweg tien tot vijftien procent. Bij lage bedragen, bijvoorbeeld voor 1 of 2 drankjes, mag je wel wat meer fooi geven.

De mensen die de kamer (of tent) schoonhouden beloon je met een fooi van ongeveer een of twee dollar per dag. Die laat je achter op je hoofdkussen. Kruiers betaal je een paar dollar per keer dat je koffers en tassen van of naar je accommodatie gebracht worden.

Reis je met een gids/chauffeur? Dan kun je als richtlijn 5 tot 10 euro per persoon per dag aanhouden. Normaliter geef je de fooi dan in één keer aan het einde. Dat mag in een gesloten enveloppe.

Fooi achterlaten op je hoofdkussen

Geld

De nationale valuta van Kenia is de schilling. Je kunt aan schillingen komen door deze vooraf al in Nederland te bestellen, door in Kenia geld te wisselen of door in Kenia geld op te nemen uit één van de geldautomaten. Het aantal geldautomaten neemt steeds verder toe in Kenia, maar je vindt ze niet op iedere hoek van de straat. Daarnaast bestaat er ook de kans dat een geldautomaat tijdelijk leeg is of niet werkt. Het is daarom aan te raden om in ieder geval al voldoende contact geld mee te nemen voor de eerste dagen in Kenia. Dat kunnen Keniaanse schillingen, Amerikaanse dollars of euro’s zijn. Dollars zijn het gemakkelijkste te wisselen. Het enige nadeel voor ons Europeanen dat je in dat geval twee keer koersverlies hebt: van euro’s naar dollars en van dollars naar schillingen.

Om in Kenia geld op te kunnen nemen bij de geldautomaten moet je bankpas op ‘wereldprofiel’ staan. Dat is meestal niet standaard zo. Banken zetten het profiel uit veiligheidsoverwegingen vaak op ‘Europa’. Check voor je vertrekt naar Kenia of je profiel op ‘wereld’ staat en pas het indien nodig (tijdelijk) aan.

Keniaanse schillingen uit de geldautomaat

Gezondheid

Een reis naar Kenia betekent dat je te maken krijgt met gezondheidsrisico’s waar je in Nederland niet of amper mee te maken hebt. Pas bijvoorbeeld op met wat je eet en drinkt. Het eten van vlees dat niet op de juiste manier gekoeld wordt of van ongeschilde groente of fruit dat mogelijk met onzuiver water gewassen is kan zorgen voor de nodige maag- en darmklachten. Hetzelfde geldt voor het drinken van drankjes waar leidingwater aan toegevoegd is of waarbij er gebruik gemaakt is van ijsblokjes van ‘onveilig’ water. Bij twijfel moet je ijsklontjes vermijden, tenzij het hotel nadrukkelijk vermeld dat ze gemaakt zijn van gefilterd en voor toeristen veilig water.
Mogelijk moet je je voor een reis naar Kenia laten vaccineren of zijn bepaalde vaccinaties in ieder geval aanbevolen. Ga daarom ruim op tijd naar een daarin gespecialiseerde arts of instelling. Denk hierbij aan een GGD, tropenziekenhuis of havenziekenhuis. Zij kunnen je op basis van je reisschema en je persoonlijke omstandigheden een passend advies geven.

Behalve vaccinaties is het mogelijk ook raadzaam om anti-malariatabletten te slikken. In Kenia komt de ziekte malaria voor. Of het preventief slikken van malariatabletten aan te raden is zult u tijdens een consult bij een gespecialiseerde arts of instelling te horen krijgen. Het gebruik van klamboes en middelen tegen muggen waar de werkzame stof DEET in zit is in ieder geval altijd aan te raden.
Een ziekte waar geen preventieve middelen voor te verkrijgen zijn is de slaapziekte. Deze ziekte wordt overgebracht door de tseetseevlieg die op verschillende plekken in Tanzania voor kan komen. De Oost-Afrikaanse variant van de slaapziekte is vrij agressief en kan zelfs dodelijk zijn. Indien je door een tseetseevlieg gebeten bent dan moet je goed in de gaten houden of er een zweer ontstaat op de plek van de beet. Als dat het geval is dan dien je direct contact op te nemen met een instantie die gespecialiseerd is in tropische ziektes.

Internet

Wie gewend is om altijd en overal met redelijk hoge snelheid online te kunnen gaan die zal zich in Kenia wat aan moeten passen. Mobiel internet kent een redelijke dekking, maar je moet er zeker in natuurgebieden rekening mee houden dat je geen dekking hebt met je mobiele telefoon. In lodges en hotels wordt er vaak wel internet via wifi aangeboden. De kwaliteit loopt erg uiteen. Op hoge snelheid video streamen moet je gewoon vergeten. Voor het verzenden/ontvangen van e-mail, het versturen van berichtjes en het bezoeken van websites is de snelheid meestal prima. Als je je mobiele telefoon gaat gebruiken om online te gaan dan is het aan te raden om bij je provider de tarieven voor internetten in Kenia te controleren. Deze kunnen hoog zijn. Soms bieden providers gunstigere databundels aan om in Kenia te kunnen internetten.

Kleding

Op het moment dat je je kleding in gaat pakken voor je reis naar Tanzania dien je met verschillende factoren rekening te houden. Zo is het aan te raden om behalve je badkleding en korte broeken/rokjes/jurkjes ook wat meer bedekkende kleding mee te nemen zodra je je in de islamitische regio’s van Tanzania begeeft zoals bijvoorbeeld het eiland Zanzibar. Ga je op safari dan is het vooral de natuur waar je rekening mee moet houden. Een vroege gamedrive kan betekenen dat het nog vrij koel is. Een vest of winddichte jas kan dan zeker goed van pas komen, net als een lange comfortabele broek. Lichte camouflerende kleding is ook een aanrader voor een bezoek aan de natuurparken. Ten eerste zorgen de natuurtinten ervoor dat je minder opvallend bent voor de dieren. Daarnaast kun je met bijvoorbeeld blauwe kleuren de tseetseevlieg aantrekken die de gevreesde slaapziekte over kunnen dragen door middel van een beet.

Bij de meeste lodges kun je tegen een geringe betaling je kleding laten wassen. ’s Morgens vuil ingeleverd betekent ’s avonds schoon terug. Dit zorgt ervoor dat je je niet suf hoeft te investeren in safarikleding en dat je je hoeveelheid reisbagage ook kunt beperken.



Kraanwater

Wil je kraanwater drinken in Kenia? Niet doen! Er is een redelijke kans dat het leidingwater niet schoon genoeg is waardoor er gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan. Drink daarom altijd mineraalwater uit flessen. Let er op dat de fles geopend wordt waar je bij bent. Sommige lodges en hotels bieden hun gasten gefilterd water aan en vermelden dat ook als dusdanig. Als het goed is kun je dat water dan probleemloos drinken.

Pas overigens ook op met ijsklontjes en met rauwe ongeschilde groente en fruit. IJsklontjes die niet van gefilterd water of mineraalwater gemaakt zijn kunnen je mogelijk ziek maken. Datzelfde geldt voor groente en fruit dat met water gewassen is dat ‘niet veilig’ is.

Plastic tasjes

Het gebruik van plastic tasjes is verboden in Kenia. Let er daarom ook op dat je niet in Kenia arriveert met zo’n gele ‘see, buy, fly’-tas van de tax free winkels op Schiphol.

Regel je tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je  tours en activiteiten in Kenia bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Kenia.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Kenia
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours in Kenia via Tiqets

activiteiten en tours in Kenia via GetYourGuide

Reizen met een handicap

Ben je mobiel beperkt dan kan het reizen naar Kenia een lastige operatie zijn. De infrastructuur is lang niet voldoende aangepast aan mensen die in een rolstoel reizen of die andere hulpmiddelen gebruiken.

Taal

De meest gesproken talen in Kenia zijn Swahili en Engels. Verder worden er ook verschillende inheemse talen gesproken, maar daar zul je als toerist niet zo snel mee te maken krijgen. Wie redelijk goed Engels spreekt die moet zich vrij goed moeten kunnen redden in Kenia. Het is echter altijd handig en bovenal leuk als je ook wat woordjes Swahili spreekt. Vaak wil het personeel in hotels of lodges je graag wat basiswoorden leren.

Toiletten

Als je een openbaar toilet bezoekt dan zul je merken dat er nogal wat verschil kan zijn in de hygiënische staat waarin de toiletten zich bevinden. Dat heeft te maken met de frequentie waarin de toiletten bezocht worden en de aandacht die de toiletten krijgen om ze schoon te houden. Reis je met een gids dan zal hij proberen je vooral de betere toiletten te laten bezoeken. Soms lukt dat niet, maar vaak wel. Geef tijdig aan wanneer je toe bent aan het afleveren van een grote of kleine boodschap. Wees er op voorbereid dat toiletpapier en zeep niet altijd aanwezig zijn. Neem je eigen toiletpapier mee of steek wat tissues in je tas. Gebruik bij voorkeur een desinfecterend middel om je handen te reinigen na het toiletbezoek als er geen stromend water en zeep beschikbaar is. Je kunt flesjes desinfecterend middel aanschaffen bij drogisterijen in Nederland (incl. Schiphol).

Een openbaar toilet in Kenia

Tijdsverschil

Ondanks dat Kenia op duizenden kilometers van Nederland ligt, is het tijdsverschil zeer beperkt. Kenia ligt in de tijdzone UTC +3 waardoor er tijdens de Nederlandse wintertijd een tijdsverschil van 2 uur is en tijdens onze zomertijd slechts 1 uur. Onze zomertijd gaat de laatste zondag van maart in en onze wintertijd de laatste zondag van oktober. Het is in Kenia altijd later dan bij ons.

Zomertijd in NL: vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober is het in Kenia 1 uur later dan in Nederland.

Wintertijd in NL: vanaf de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart is het in Kenia 2 uur later dan in Nederland.