Natuurparken en andere bezienswaardigheden in Kenia

Kenia is vooral een natuurbestemming, waardoor de vele natuurparken en reservaten de belangrijkste attracties van dit land vormen. Daarnaast zijn er nog een aantal specifieke bezienswaardigheden die het vermelden waard zijn. Op deze pagina hebben we een overzicht van de bekendste en mooiste natuurparken van Kenia, aangevuld met enkele bezienswaardigheden. Wil je meer weten over Kenia en wat er allemaal te zien en te doen is dan kun je naar grotere websites gaan die gespecialiseerd zijn in Kenia of een goede Kenia reisgids kopen. Er zijn verschillende goede Nederlandstalige en Engelstalige reisgidsen over Kenia op de markt gebracht.

Regel je tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je  tours en activiteiten in Kenia bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Kenia.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Kenia
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours in Kenia via Tiqets

activiteiten en tours in Kenia via GetYourGuide

Nairobi National Park

Vanuit Nairobi kun je op een betrekkelijk korte afstand al een mooi natuurpark bezoeken. Nairobi National park, wat het oudste park van Kenia is, ligt namelijk op zo’n vijf-en-twintig kilometer van de stad. Het park telt ongeveer honderdzeventien vierkante kilometer waarin giraffen, bavianen, zebra’s, buffels, jachtluipaarden, neushoorns, nijlpaarden, krokodillen, struisvogels en heel veel vogelsoorten het er voor het zeggen hebben. Op een relatief kleine oppervlakte kun je dus heel veel dieren bewonderen. In Nairobi National Park zijn afgebakende gebieden te vinden waar je kunt wandelen en picknicken.

Masa Mara National Park

Het meest bekende natuurpark van Kenia is het zuidwestelijk gelegen Masa Mara National Park. In het zuiden grenst het park aan de Serengeti van Tanzania. De meeste bezoekers van Kenia verlaten dan ook niet het land zonder een game drive gemaakt te hebben door dit ruim bemeten natuurpark. Je kunt dit sinds 1968 beschermde park niet zonder gids betreden, aangezien er nogal wat gevaren op de loer liggen. Daarnaast zijn de gidsen voorzien van een geschikt vervoersmiddel, wat wel nodig is op de paden in dit park. Ook weten zij heel veel over de natuur en de dieren die er leven te vertellen. Zo kun je tijdens je safari onder andere jachtluipaarden, olifanten, giraffen, nijlpaarden, leeuwen, gnoes, zebra’s, buffels, knobbelzwijnen, hyena’s, gazellen en zelfs de zwarte neushoorn tegenkomen. Daarnaast vliegen er ook nog eens zo’n vierhonderdvijftig vogelsoorten rond.

Een game drive door Masa Mara National Park is tevens een kennismaking met de cultuur van het land. Dit voormalige leefgebied van de Masai heeft de traditionele stammen jaren lang van voedsel en drinkwater voorzien. Nu leven zij nog altijd op traditionele wijze, maar dan buiten het park. Je kunt ze nog wel tegenkomen aan de ingang van het park. De dames proberen hier wat geld te verdienen met het verkopen van souvenirs. Wanneer je aan één dag niet genoeg hebt, kun je zelfs overwegen om er te overnachten. Er zijn enkele hotels te vinden waar je in een luxe safaritent kun verblijven. Vaak zijn het de Masai mensen die er als bewaking fungeren om de bezoekers te beschermen tegen eventuele wilde dieren. Avontuurlijk is het zeker.

Wil je een eerlijk verhaal lezen over een safaridag in Masai Mara? Dan zou je ‘Kenia in 12 uur: een dag in Masa Mara‘ eens moeten bekijken. Een leuk en inspirerend verhaal met tijdlijn, veel info en heel veel foto’s.

Het landschap van Masa Mara National Park

Chyulu National Park

Ten oosten van Amboseli National Park, in de zuidoostelijke savanne, ligt het grotere Chyulu National Park. Dit bijna zeven-honderd-vijftig vierkante kilometer tellende park leent zich uitstekend voor een wat actievere vakantie. Je kunt in Chyulu National Park namelijk ook bergbeklimmen, paardrijden en wandeltochten. Natuurlijk gaat dit alles onder begeleiding van een getrainde gids. De meeste bezoekers slaan een game drive echter ook niet over. De groene heuvels, oude lavastromen en graslandschappen zijn bij uitstek heel geschikt als habitat voor buffels, giraffen, antilopes, jachtluipaarden, olifanten en zwijnen. En ook de grotten, zoals Kisula Caves en Leviathan Cave zijn zeker een bezoekje waard.

Nationale parken Tsavo East en West

Op ongeveer tachtig kilometer van Chyulu National Park tref je de nationale parken Tsavo East en West. Zij vormen samen het grootste beschermde natuurgebied van Kenia. Het is namelijk zo groot als de helft van Nederland. Sinds 1948 zijn de Nationale parken Tsavo East en West uitgegroeid tot een geliefd natuurgebied waar uiteenlopende dieren samenleven in een meer dan prachtige omgeving. Veel van de dieren komen samen in de oostelijk gelegen Kanderi Swamps, omdat daar het gehele jaar door vers water te vinden is. Door de grootte van het park en de alom aanwezige bebossing, is het soms lastiger om dieren te spotten. Gelukkig staan de gidsen goed in contact met elkaar en worden er regelmatig tips en meldingen gedeeld. Naast het spotten van olifanten, buffels, vele vogels, nijlpaarden krokodillen, neushoorns, bavianen, leeuwen en jachtluipaarden is ook het landschap van deNationale parken Tsavo East en West een bezienswaardigheid. De ongerepte wildernis laat je kennismaken met de Galana rivier, Lake Jipe, lavastromen bij Shetani Lava Flow, Mzima Springs, de watervallen van Lugard Falls, Aruba Dam, Yatta Plateau en de kwartsinformaties bij Mudanda Rock. Voor het mooiste uitzicht raden we je aan om de Chaimu Crater te beklimmen.

Lake Naivasha

Op ongeveer zeventig kilometer van Nairobi bevindt zich het meer Lake Naivasha. Als toerist is het een bijzonder leuk uitstapje en aangename afwisseling tijdens een safari. Je kunt hier namelijk een boottocht maken. De vaart laat je kennismaken met de nijlpaarden, de Afrikaanse zeearend, pelikanen en verschillende andere vogelsoorten. Sommigen geven je gratis een showtje weg wanneer ze in en over het water jagen op prooi. Een andere bezienswaardigheid van Lake Naivasha is het schiereiland Crescent Island Game Park. Eigenlijk bestaat dit schiereiland uit een boven het water uitstekende rand van een oude vulkaan. Omdat er naast de giraffen, hyena’s, zebra’s, gazellen en gnoes geen wilde katten voorkomen is het heel geschikt voor het maken van wandelingen. Maar vanaf de waterkant zijn er zeker ook enkele van deze dieren te spotten. Onze gids vertelt dat de dieren er vanuit Masa Mara zijn gebracht tijdens de opnames van de film ‘Out of Africa’. Aan de ingang van het park is een klein strandje met grasveld gelegen waar je tevens terecht kunt voor een hapje en/of een drankje.

Lake Naivasha in Kenia

Fort Jesus

De havenstad Mombasa is een levendige stad. De meeste toeristen komen naar Mombasa omdat er naast de bezienswaardigheden ook aangename stranden te vinden zijn. Sinds 2011 staat Mombasa genoteerd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Fort Jesus, wat in deze havenstad is gevestigd, is namelijk een belangrijke erfenis uit het verleden. Het fort werd omstreeks 1593 gebouwd in opdracht van Koning Filips I van Portugal. Deze heerser van Castilië, Aragón, Napels, Sicilië, de Spaanse Nederlanden en Portugal, probeerde vanaf hier de handelsbelangen in de Indische Oceaan te handhaven. In 1698 maakten de Omanieten hier een einde aan. Later werd Fort Jesus ook gebruikt als slavenhuis, gevangenis en uiteindelijk als museum. Als museum laat het tegenwoordig en collectie zien die tijdens de opgravingen in de regio bloot zijn komen te liggen.

Shimba Hills National Reserve

Eén van de mooiste watervallen van Kenia zijn in het Shimba Hills National Reserve park te bewonderen. Sheldrick Falls middels een wandeling te bezoeken. Uiteraard onder leiding van een gids, aangezien je zo oog in oog met olifant of ander dier kunt staan. Het bosrijke gebied in Shimba Hills National Reserve vormt een waar paradijs voor olifanten, giraffen, apen en andere veelal grazende diersoorten. Maar ook jagers als jachtluipaarden, serval en hyena’s ontbreken hier niet. Daarnaast leven er nog eens zo’n honderdelf vogelsoorten wat het een uitstekend park maakt voor vogelspotters. Voor de vele toeristen aan de kust is dit park gemakkelijk bereikbaar en dus ook populair. Een extra overnachting in het park behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Hell's Kitchen

Volgens sommigen wordt Hell’s Kitchen genoemd als meest ondergewaardeerde bezienswaardigheid van Kenia aan de kuststreek. Hell’s Kitchen is een soort van vallei vlakbij Marafa, die te omschrijven is als de Grand Canyon van Kenia. Het moet daarom ook zeker niet verward worden met Hell’s Kitchen in Hell’s Gate National Park, wat aan de andere kant van het land ligt. Hell’s Kitchen bij Marafa is ontstaan als ‘Marafa depression’. Een volkje wat er eeuwen geleden leefden zou zo rijk zijn geweest, dat ze zich baadden in melk van het vee. Als straf van God, voor dit decadente gedrag, werd met een storm het hele dorp weggeblazen en bleef het gebied verzonken achter. Het witte en rode gesteente zou een verwijzing zijn naar bloed en melk. Hoe leuk het verhaal ook is, lijkt het meer voor de hand te liggen dat de zandstenen rotsformaties getekend zijn door erosie. Hierbij is het slijtpatroon harder gegaan bij de zachte steensoort, waardoor de harde steensoort beter zichtbaar blijft. Hoe dan ook, de kleuren en vormen maken van Hell’s Kitchen een uiterst bijzondere bezienswaardigheid.

Hells's Gate National Park

Het meest kenmerkende van Hell’s Gate National Park is het vulkanische landschap wat je er ziet. Het gebied is door de eeuwen heen gekenmerkt door de hoge concentratie aan geometrische activiteit. Dit alles heeft geresulteerd in intens diepe kloven, meters hoge kliffen, alom aanwezig vulkanisch gesteente en heel veel biodiversiteit. Hell’s Gate National Park is één van de weinige parken waar je zonder begeleiding van een gids op pad kunt gaan. Je treft er dan ook voornamelijk grazende diersoorten. Liefhebbers kunnen hier onder andere fietsen, wandelen, paardrijden, klimmen en zwemmen in één van de natuurlijke bronnen. Hell’s Gate National Park ligt ten zuiden van Naivasha op ongeveer negentig kilometer van Nairobi.

Amboseli National Park

In het district Kajiado van Kenia bevindt zich het beschermde natuurgebied Amboseli National Park. Het gebied staat vooral bekend om de grote aantallen olifanten die er leven. De meeste zijn te vinden bij de moerassen van Ol Okenya en Enkongo Narok. Daarnaast is Amboseli National Park een park met het mooiste decor, namelijk de Kilimanjaro die je er vanuit verschillende richtingen op de achtergrond kunt zien. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika. Amboseli National Park heeft een afwisselend en vruchtbaar landschap met savanne en moerasgebieden. We hebben tijdens onze game drive geleerd dat de oude olifanten uiteindelijk naar ‘swamps’ trekken, omdat ze hun tanden verloren zijn en niet langer het harde gras kunnen eten. De drassige ‘swamps’ maakt het ze een stuk makkelijker. Hierdoor zijn ze vaak niet langer onderdeel van een groep, maar trekken ze de laatste fase van hun leven eenzaam verder. Naast de olifanten leven er in Amboseli ook nijlpaarden, gnoes, zebra’s, jakhalzen, jachtluipaarden, leeuwen, pelikanen, reigers en nog heel veel meer vogelsoorten. De Masai volkeren werden sinds de oprichting in 1974 verdreven uit dit gebied. Als wraak hebben zij er destijds de wilde dieren verjaagd. Inmiddels is de populatie weer hersteld en maken de Masai tegenwoordig deel uit van het bestuur die samenwerken om het gebied te beschermen.

Amboseli National Park is vooral bekend vanwege de vele olifanten die hier leven.

Gedi Ruins

Behalve dieren spotten en natuur heeft Kenia ook een aantal belangrijke historische bezienswaardigheden te bieden. Gedi Ruins, die omstreeks 1920 zijn ontdekt, is hier een uitstekend voorbeeld van. De ruïnes van Gedi laten vermoedelijk een periode uit de twaalfde tot de zeventiende eeuw zien. De naam ‘Gede’ zou een verwijzing zijn naar ‘waardevol’, aangezien de putten veel water bevatten. De Arabisch-Afrikaanse nederzetting die inmiddels grotendeels is blootgelegd, laat verschillende onderdelen zien. Denk hierbij aan een moskee, huizen, een paleis en graven. Het economische hoogtepunt heeft waarschijnlijk in de vijftiende eeuw gelegen. Inmiddels zijn er meer van dit soort vindplaatsen in Kenia. Maar de Gedi Ruins blijven op nummer één staan qua omvang en om de in goede staat verkerende Swahili bouwwerken. De Gedi Ruins van Kenia zijn aan de kust tussen de plaatsen Malindi en Watamu gelegen.

Kakamega Forest National Reserve

Het enige overgebleven tropische regenwoud van Kenia, vlakbij de grens met Uganda, staat beter bekend als Kakamega Forest National Reserve. Dit habitat voor uiteenlopende vogelsoorten, apen, slangen,zwijnen en ander zoogdieren is een juweeltje onder de nationale parken in Kenia. Vanaf Buyangu Hill kun je een groot deel van het gebied overzien. In dit park mag je gekenmerkte wandelroutes volgen, kun je bergen beklimmen en natuurlijk een game drive maken. Het vogel spotten is met alle activiteiten te combineren en zeker aan te raden. Het kleurrijke vogelleven is in Kakamega Forest National Reserve subliem te noemen. Als je graag meer informatie tot je wilt nemen over de flora en fauna, dan is een bezoek aan het bosstation zeker een must. De gidsen van het bosstation delen op een enthousiaste manier hun kennis.

Mount Kenya National Park

Na de Kilimanjaro is de slapende vulkaan Mount Kenya de hoogste berg. Met zijn meer dan vijfduizend meter is het een behoorlijke verschijning om te zien. Mede door de alom aanwezige schitterende natuur is de besneeuwde Mount Kenya omstreeks 1997 genoteerd op de werelderfgoedlijst van Unesco. De beschermende functie als nationale park zorgt er voor dat de natuur onaangetast blijft en waardoor de dieren er kunnen leven zoals zij dat vanuit de natuur gewend zijn. Naast de honderddertig vogelsoorten leven er ook olifanten, elanden, jachtluipaarden, zwartvoorhoofdduikers, bosbokken en mangoesten. Voor de avonturiers onder ons zijn er meerdere wandelpaden te volgen naar de ‘twin peaks’ Batian en Nelion van Mount Kenya. Het hoogste punt wat je redelijk onervaren kunt bereiken is Lenana Point. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook abseilen op de Lewis Glacier.

Lake Nakuru National Park

Het beschermde natuurgebied van Lake Nakuru National park biedt plaats aan vele flamingo’s, zwarte en witte neushoorns, olifanten, apen, cheeta’s, jachtluipaarden, leeuwen, giraffen en pythons. Een drive game door het park laat je vrij snel verschillende diersoorten zien. De afstanden zijn zeer redelijk te noemen, waardoor je vrij gemakkelijk een diversiteit aan bezienswaardigheden aan je voorbij ziet gaan. De alom aanwezige Acaciabomen zijn het lievelingskostje van olifanten. Maar vaak zorgen deze in paraplu gevormde silhouetten een mooie foto op. Helemaal wanneer er een combinatie is met olifanten en een ondergaande zon. Verder is er nog een verlaten hotel in het park, wat tegenwoordig liefdevol omarmt wordt door honderden apen. Vanaf de Lion Hill en Baboon cliff heb je een prachtige uitzicht over het meer Lake Nakuru en de rest van het park.

Lake Nakuru National Park is alleen al qua natuur de moeite waard.