Plaatsen in Kenia

In Kenia zie je een vrij snelle verstedelijking gaande zijn. Steeds meer Kenianen zijn in de afgelopen jaren bestaande steden getrokken of zijn in grotere plaatsen gaan wonen die sindsdien tot steden uitgegroeid zijn. Sommige van de plaatsen in Kenia zijn voor toeristen de moeite waard, terwijl er ook voldoende steden zijn waar er voor toeristen weinig te beleven valt.

Op deze pagina bieden wij informatie over plaatsen in Kenia die landelijk of regionaal belangrijk zijn of die voor toeristen mogelijk de moeite waard zijn om te bezoeken. Op onze pagina over natuurparken en bezienswaardigheden vind je alles terug over belangrijke natuurgebieden bij een aantal hieronder beschreven plaatsen.Namanga

Aan de grens van Kenia en Tanzania ligt Namanga. Het is zelfs zo dat de stad is opgesplitst doordat de landgrens dwars door het stadje heen loopt. Wat je meteen opvalt aan dit stadje is de prachtige ligging in bergachtig gebied midden in Afrika. Dit is dan ook een belangrijke grensovergang en een groot deel van de toeristen die dit stadje bezoeken doen het omdat het de toegang verschaft tot Amboseli National Park. Dit enorme park met een oppervlakte van bijna 400 km² staat bekend als het leefgebied van de Masai en bovendien is het een prima bestemming voor mensen die op safari gaan. Alle grote dieren die je maar kunt bedenken zijn hier te vinden. De kans dat je na een safari van enkele dagen hier olifanten, gnoes, giraffen, zebra’s, leeuwen, buffels en nog vele andere dieren hebt gespot is zeer aannemelijk. Bovendien kun je vanuit het park de Kilimanjaro zien.

Nairobi

De hoofdstad van Kenia en tevens de grootste stad van het land is Nairobi. De oorsprong van de naam Nairobi komt uit het Masai en betekent “koele wateren”. De stad ligt op een hoogte van bijna 1800 m en is daarmee één van de hoogstgelegen grote steden van Afrika. In nog geen eeuw tijd heeft de stad zich ontwikkeld van een klein stadje naar de miljoenenstad die ze tegenwoordig is. De stad herbergt een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals het nationale museum waar je een uitgebreide collectie van de Afrikaanse prehistorie kunt bewonderen. Als je de drukte van de miljoenenstad wilt ontsnappen kun je terecht in Nairobi Nationaal Park. Het park werd geopend in 1946 en ligt slechts op een kleine zeven kilometer van het stadscentrum het park is enorm groot met een oppervlakte van 120 km² en herbergt maar liefst 80 soorten zoogdieren en 500 vogelsoorten. Dieren die hier tegen kunt komen zijn neushoorns, giraffen, buffels, gazellen en enkele grote roofdieren zoals leeuwen, luipaarden, cheeta’s, panters en hyena’s. De grootste kans is dat je een jakhals tegen het lijf loopt; deze komen in zeer veel voor, samen met wilde beesten en zebra’s. Andere leuke bezienswaardigheden zijn het Langatta Giraffe Center en het Daphne Sheldrick Orphanage, waar verschillende diersoorten worden opgevangen. De Deense schrijfster van Africa Enticing World, Karen Blixen, woonde ook lange tijd in Nairobi. Tegenwoordig is haar huis een museum en kun je meer te weten kunt komen over de schrijfster en de beroemde film ‘Beyond Afrika’, een verfilming van haar roman.

Malindi

Aan de kust van de Indische Oceaan aan Malindi Bay ligt de stad met dezelfde naam als die de baai heeft. Malindi is een vrij grote stad op zo’n 110 km van de Keniaanse havenstad Mombassa. Sinds de 14e eeuw kom je hier vooral Swahili bewoners tegen. Het zijn vooral Italiaanse toeristen in deze stad hebben ontdekt en zorgen voor een extra economische impuls voor de lokale bewoners, naast inkomsten uit visserij en handel. De lokale luchthaven Malindi Airport is zelfs geschikt voor internationaal vliegverkeer. Een van de bijzonderste bezienswaardigheden die hier te vinden is, is het San Marco lanceerplatform. Dit zijn restanten van het Italiaanse ruimtevaartprogramma en hier werden vroeger de raketten gelanceerd. Dit werd gedaan vanaf de Indische Oceaan en sinds 1988 is het platform buiten gebruik. Nog altijd gebruiken NASA en ESA het lanceerplatform om satellieten te volgen. Verder vind je in Malindi prachtige stranden en een aantal resorts en hotels waar je prima kunt verblijven. Ook staat hier, naar verluidt, de oudste kerk van Afrika die nog werd opgericht door de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Overigens staat direct aan de kust ook een monument ter nagedachtenis van deze ontdekkingsreiziger.

Lamu Town

Een van de mooiste oude stadjes die er in Kenia te vinden zijn, is de stad Lamu. De stad is gesitueerd op het gelijknamige eiland Lamu en is een van de oudste steden van Kenia. Ooit werd de stad door het Swahili-volk gesticht en in de loop der eeuwen heeft de stad invloed ondervonden van de Portugezen en de Omani’s. Dit heeft geresulteerd in een prachtig oud stadje met zowel invloeden van de Portugese heersers als Arabische invloeden uit Oman. Sinds 2001 is Lamu dan ook terecht toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Enkele van de bezienswaardigheden van het stadje zijn de prachtige oude binnenstad die direct loopt tot aan de Indische Oceaan en het Fort van Lamu dat dateert uit de negentiende eeuw. Ook kun je kijken hoe vissers met hun verse vangst aan land komen. Dit doen zij nog altijd met authentieke kleine bootjes. Ook is er een ezelopvang in het stadje aanwezig waar enkele van de drieduizend ezels die het eiland rijk is worden opgevangen, wanneer nodig.

Tiwi Beach

Ten zuiden van de havenstad Mombassa ligt Tiwi Beach. Ook dit strand behoort tot één van de mooiste stranden van Kenia. Karakteristiek voor de stranden van Tiwi Beach zijn dat ze breed zijn en bekleed met mooi fijn wit zand. Het witte zand contrasteert prachtig met het azuurblauwe water en de groene begroeiing, zoals palmbomen, wat meer landinwaarts. Bij Tiwi Beach zijn tal van hotels, resorts en bungalows te vinden waar je als toerist kunt verblijven. Het betekent ook dat, naast het strandleven, er voorzieningen aanwezig zijn om de toeristen met alle egards te behandelen. Zo zijn er naast de hotels en resorts met hun voorzieningen, ook tal van restaurantjes en bars aanwezig buiten de hekken van de resorts. Vanuit dit strand worden ook veel safari’s georganiseerd en zijn er een aantal bezienswaardigheden in de buurt te bezoeken. Tiwi Beach is een prima plek om tijdens een rondreis door Kenia enkele dagen te verblijven en te genieten van een echte vakantie.

Narok

Narok is de hoofdstad van het gelijknamige district in het zuiden in de binnenlanden van Kenia. Het zijn vooral de Masai die hier leven. In de regio is dit in verre omtrek de belangrijkste en grootste stad met nog geen 50.000 inwoners. Opvallend is ook de hogere ligging van de stad op 1827 meter boven de zeespiegel. Wanneer je het Nationaal Park Masai Mara gaat bezoeken is dit de laatste stad van enige omvang. De bezienswaardigheden van de stad zijn wel beperkt, maar het is dan vooral ook de nabije ligging van het grote nationale park, dat tevens het originele leefgebied van de Masai is, waardoor een bezoek aan deze stad zeer waarschijnlijk op het programma staat bij een rondreis door Kenia. In de stad zelf kun je wel het Maa-Museum bezoeken waar je meer te weten komt over de Masaicultuur. Dit museum is ook één van de nationale musea van Kenia.

Naivasha

Centraal in Kenia gelegen vinden we het plaatsje Naivasha. Het stadje ligt op een hoogte van 2000 m aan het gelijknamige Naivashameer. De belangrijkste bron van inkomsten is de sierteelt. De kans is groot dat veel van de snijbloemen, zoals rozen, hier vandaan komen en nu in vaasjes prijken in de Nederlandse huiskamers. Ook toeristen weten deze plek wel te vinden omdat een aantal grote toeristentrekpleisters in de nabijheid liggen. In het meer zelf zie je al diverse diersoorten, zoals nijlpaarden en vele vogels. Bezienswaardigheden in de buurt zijn Crescent Island, Green Craterlake, Hell’s Gate National Park en Longonot National Park. Ook de straat ook vulkaan ‘Mount Longonot’ wordt vaak bezocht vanuit Naivasha. Deze vulkaan had zijn laatste uitbarsting rond 1860 en ligt in de riftvallei. Naast dat het een indrukwekkende vulkaan is, ligt het ook in een reservaat waar de typische Afrikaanse savannedieren veelvuldig voorkomen. Maak ook is een klein uitstapje met een bootje op het water van het meer.

Kisumu

Een van de grotere steden van Kenia is Kisumu. De stad ligt in het westen van Kenia aan het Victoriameer. Het is tevens de hoofdstad van de provincie Nyanza. Het inheemse volk de Luo beschouwt deze stad als centrum van hun leefgebied. De stad werd gesticht in 1901 door Engelse kolonisten. De stad lag via spoorwegen in verbinding met Mombassa en verbond zou het binnenland met de Indische Oceaan. Hiermee werd het een belangrijk handelscentrum voor goederen als suiker, vis en katoen. Bezoekers kunnen hier genieten van het grote binnenmeer ‘Lake Victoria’ en een aantal andere bezienswaardigheden in de stad. Zo is het mogelijk om sinds 1980 het Kisumu-museum te bezoeken. In dit museum worden collecties aan de hand van historie en biologie samengesteld. Liefhebbers van impala’s kunnen terecht op het Kisumu Impala Sanctuary waar de dieren die het moeilijk hebben worden opgevangen. Een kleine minder aangename kanttekening van deze stad is dat het aantal hiv-besmettingen enorm hoog is met zo’n 34%, het hoogste van Kenia, waardoor er een schrikbarend hoog aantal AIDS-wezen zich hier in de stad bevinden.

Mombasa

De op één na grootste stad van Kenia is Mombasa. Het is dan ook de belangrijkste havenstad van Oost Afrika. De stad kent een lange geschiedenis en werd al gesticht door de Arabieren in de elfde eeuw. De stad werd al snel een belangrijk handelscentrum voor slaven en ivoor. Het is een stad met een lange geschiedenis waarbij verschillende overheersers van verschillende landen het hier voor het zeggen te hebben gehad. Dit heeft geresulteerd in een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo is de hele historische binnenstad al prachtig, met invloeden van verschillende koloniale stijlen. In deze historische binnenstad vind je een aantal prachtige oude gebouwen. Ook liggen de stranden hier niet ver van de stad en hebben deze mooi wit zand met af en toe een palmboompje. Het is een mooie plek om een zonsopkomst te aanschouwen, aangezien de zee hier vanuit het oosten aan land komt. De stad heeft ook een redelijke reputatie op het vlak van muziek en nachtleven. In het nachtleven word je regelmatig geconfronteerd met Taraab muziek, dat zijn origine kent in Zanzibar.

Lake Turkana

Voorheen was Lake Turkana bekend onder de naam Rudolfmeer. Tektonisch gezien is dit meer het gevolg van een grote slenk die centraal in het noorden van Kenia begint en helemaal doorloopt tot in Ethiopië. Het meer ligt in een vulkanisch gebied en geldt als het grootste alkalinemeer ter wereld. Het meer ligt tevens in een onherbergzaam gebied waardoor de menselijke aanwezigheid er schaars is en het zijn wilde oorspronkelijke karakter behouden heeft. Reken op een verzengende hitte als je dit meer gaat bezoeken. Het is hier zo heet dat veel van het water verdampt en er door een geringe neerslag en toevoer van rivieren nauwelijks nieuw water inkomt. Tussen 1975 en 1993 is de waterspiegel op deze manier 10 m gedaald. Toch is het gebied interessant om te bezoeken. Zo kom je hier nijlkrokodillen tegen, maar ook schorpioenen en zaagschubadders en andere dieren die van een droge hete omgeving houden. Het park waarin het meer zich bevindt staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Victoriameer

Het bekendste meer van Kenia en van het hele Afrikaanse continent is het Victoriameer. Een relatief klein deel van dit meer ligt maar in Kenia. Grotere delen liggen in Oeganda en Tanzania. Het is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer van onze planeet. De oppervlakte van het meer is indrukwekkend en een land als Ierland is ongeveer net zo groot. Hoewel het meer zeer groot is, is het relatief ondiep. Het diepste punt van het meer is slechts 81 meter. Door een sterke overbevissing is helaas een groot deel van de unieke fauna van het meer verloren gegaan. In het verleden waren er veel cichliden aanwezig in het Victoriameer. Deze bijzondere vissoort kreeg het echter zwaar te verduren toen er naast de sterke bevissing ook de nijlbaars in het meer werd geïntroduceerd. Deze grote roofvissen gedijen hier zo goed dat een groot deel van de oorspronkelijke vissoorten verdween. Toch is het meer nog altijd indrukwekkend om te bezoeken en kom je er nog genoeg tegen, zoals nijlpaarden en aan de oevers en op eilanden het knaagdier Pelomys isseli. De meer gangbare naam voor het dier is vrij vertaald moerasrat.

Diani Beach

Op zo’n 30 km van de havenstad Mombassa ligt Diani Beach. Het is niet alleen het meest bezochte strand van Kenia, maar ook al meerdere malen uitgeroepen tot het beste strand van Afrika. Het strand is een 17 km lang en loopt in het noorden vanaf de monding van de rivier de Kongo tot aan Galu Beach in het zuiden. Een ouwe baobabboom markeert het einde van het strand aan de zuidelijke zijde. Het strand grenst aan de stad Ukunda en daarmee is een bezoek aan het strand prima te combineren met een bezoek aan Ukunda. Diani Beach is ook een uitstekende plek voor een verblijf in Kenia. Langs het strand zijn vele hotels en resorts te vinden. Naast het heerlijke paradijselijke strand is er ook genoeg te doen op en rond het strand. Zo kun je er het Colobus Conservation Center bezoeken waar de prachtigste Keniaanse diersoorten worden opgevangen. Winkelliefhebbers kunnen dan weer terecht in het Diani Beach Shoppingcenter. Het heldere water van de Indische Oceaan leent zich ook uitstekend voor snorkel- en duikavonturen. Bovendien worden er vanuit deze locatie veel safari’s gefaciliteerd.