Kenia weer & klimaat

Kenia telkt een grote variatie aan klimaatsoorten. De hoogteverschillen in het land en de invloed van de Indische Oceaan zorgen ervoor dat het klimaat van streek tot streek verschilt. Door de ligging rond de evenaar overheersen warme en tropische klimaattypes. In het zuidwesten van Kenia, waar het land grenst aan het Victoriameer, zie je overwegend de tropische klimaattypes terug. Een groot deel hier heeft een tropisch regenwoudklimaat. Sommige stukken hebben een tropisch moessonklimaat. Een groot deel van Kenia heeft een steppeklimaat, een warm woestijnklimaat of een tropisch savanneklimaat. De verschillen worden veroorzaakt door de variaties in neerslag en temperatuur. Op hoogvlaktes liggen de temperaturen gemiddeld lager. Op de Masai-steppe komt het klimaat meer overeen met gematigde klimaattypes.

Seizoenen

Kenia kent geen winter of zomer. Wel kent het land seizoenen die vooral bepaald worden door de hoeveelheid neerslag die er per maand valt. Veel gebieden in Kenia kennen één of twee periodes met een (soms aanzienlijke) kans op neerslag. Ook zijn er gebieden waar seizoensafhankelijke variaties in de temperaturen voorkomen. Dit zie je vooral in de delen van Kenia die landinwaarts liggen. Aan de kust is de temperatuur gedurende het hele jaar redelijk constant.

Het kan erg droog worden in Kenia. Kijk maar naar deze stofwolk achter de auto.

Verschillende gebieden

Je kunt Kenia grofweg in een vijftal gebieden indelen die ieder hun eigen kenmerken hebben wat betreft het weer en klimaat. Onderstaande informatie is een grove indicatie van hoe het weer is. Ligging, hoogte en de aanwezigheid van grote waterpartijen kunnen het weer erg beïnvloeden, waardoor er binnen deze verschillende gebieden ook weer verschillen voorkomen. In Kenia komen dan ook een aantal microklimaten voor die alleen voor een bepaald stukje van het land gelden. Een fraai voorbeeld is de Grote Riftvallei, ook wel de Grote Slenk genoemd. Deze enorme vallei (ruim zesduizend kilometer lang) loopt van noord naar zuid dwars door Kenia heen en zorgt ervoor dat er rond en in de vallei grote verschillen in het klimaat kunnen ontstaan. Het land wordt als het ware in twee delen opgedeeld. De vallei is ontstaan door het uit elkaar schuiven van twee tektonische platen. Dat proces duurt voort, waardoor deskundigen verwachten dat uiteindelijk, ergens over miljoenen jaren, Oost-Afrika zich af zal scheiden van het continent en dus een groot eiland zal vormen.

Het noorden van Kenia
Het noordelijke deel van het land is het warmste en het droogte. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen hier gedurende vrijwel het hele jaar boven de dertig graden en ook ’s nachts koelt het niet serieus af. Reken op gemiddelde minimumtemperaturen van ongeveer 22 tot 26 graden Celsius. Dat zijn voor gebieden die niet direct aan de kust liggen opvallend hoge waardes. Het noorden van Kenia is vrij droog. Hoewel er ook hier wel sprake is van een periode met wat meer neerslag in april en mei, is dit vrijwel overal onvoldoende om de enorme droogte op te heffen. Op veel plekken valt er per jaar niet meer dan tweehonderd millimeter regen. In extreem droge jaren wordt de honderd millimeter niet eens gehaald, wat dan desastreuze gevolgen kan hebben voor de lokale voedselvoorziening.

Het kustgebied
In het zuidoosten van Kenia grenst het land aan de Indische Oceaan. Het klimaat is langs de kust tropisch te noemen, maar is ook enigszins gematigd dankzij de nabijheid van de oceaan. De temperaturen liggen daardoor vooral rond waardes die wij vaak als aangenaam ervaren voor een strandvakantie: tussen de 27 en 33 graden overdag en nachttemperaturen die zelden onder de twintig graden duiken. Opvallend voor het kustgebied is dat het neerslagpatroon afwijkt van veel andere plekken in Kenia. Aan de kust heb je een regentijd die van april tot en met juni duurt. Gedurende de rest van het jaar valt de hoeveelheid regen per maand hartstikke mee. In de populaire badplaats Diani Beach zijn de maanden januari en februari het droogst. Hierdoor is dit stukje Kenia een ideale bestemming om een winterzonvakantie te vieren. Overdag is het dan 32-33 graden Celsius, neerslag valt er amper, de zon schijnt dan uitbundig en het zeewater heeft een zeer aangename temperatuur van rond de 28 graden Celsius.

Het centrale bergland
Het koelste gebied van Kenia is het centrale bergland. Door de hoogte liggen de temperaturen hier een stukje lager dan elders in Kenia. Ook is de kans op bewolking groter. Zo is Nairobi geregeld gehuld in nevel en is de temperatuur er door de ligging op 1661 meter boven zeeniveau enigszins getemperd. Op de hogere bergtoppen, bijvoorbeeld op Mount Kenya, is er zelfs sprake van eeuwige sneeuw. De meeste steden en interessante natuurgebieden in het centrale berglandschap van Kenia zijn niet zo koud. Veel plekken liggen op ene hoogte van ergens tussen de 1500 en 2000 meter, wat zorgt voor een jaarlijks gemiddelde maximumtemperatuur van ongeveer 23 tot 26 graden Celsius.

De zuidoostelijke savanne
De savannegebieden in het zuiden en zuidoosten van Kenia zijn wat droger dan veel andere plekken in het land. Het natte seizoen is duidelijk wat gematigder en in het droge seizoen zie je dat de natuur wat sneller transformeert van groen naar geel dan in de meer westelijk gelegen gebieden. De temperatuur ligt veelal rond de waardes die normaal zijn voor tropische regio’s. Overdag is het vaak ergens tussen de 26 en 32 graden terwijl het kwik na zonsondergang daalt naar ongeveer 18 tot 24 graden Celsius. Dit is vooral afhankelijk van het seizoen. Door een hogere ligging kan de temperatuur wat koeler uitvallen, wat je als bezoeker vooral merkt aan de relatief frisse ochtend waar je aan het begin van de dag mee te maken kunt krijgen.

Het westen van Kenia
Het westelijke gebied van Kenia, en dan specifiek de hoek rond het Victoriameer, heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dit is het daardoor het meest vruchtbare gebied van Kenia en daardoor de plek waar veel groente- en fruitsoorten geteeld worden die je ook bij ons in de schappen van de supermarkten aan kunt treffen. In dit gebied is er het hele jaar door sprake van aanzienlijke regenval, waarbij er wel maanden zijn waarin het droger is, maar waarbij echte droogte amper voorkomt. De temperatuur is gematigd tropisch. Dat betekent dat het kwik in de middag vaak een maximum bereikt van ongeveer 27 tot 30 graden Celsius en dat de minimumtemperaturen vaak net onder de twintig graden Celsius uitkomen. Er kan in de nattere maanden wel sprake zijn van een hogere relatieve luchtvochtigheid waardoor het wat klam aan kan voelen.

Het kan soms flink bewolkt zijn in Kenia. Zon is geen garantie.

Natuurlijke bedreigingen

Kenia ligt buiten de zone waar orkanen voorkomen. Je hoeft in Kenia daarom geen rekening te houden met een orkaanseizoen. Klimaatgerelateerde natuurrampen die wel voor kunnen komen zijn extreme droogte, maar aan de andere kant ook juist weer overstromingen tijdens het regenseizoen. Tijdens momenten van zware regenval kan de grond dit vaak niet zo goed verwerken, waardoor overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen voor kunnen komen.

Het heeft niets met het klimaat te maken, maar voor de volledigheid melden we het hier wel: Kenia telt ruim twintig vulkanen, waarvan de meeste dood of slapend zijn. De kans op een vulkaanuitbarsting is aanwezig, doch niet enorm groot.

Klimaatstatistieken

Het klimaat in Kenia varieert van streek tot streek. Je ziet duidelijke verschillen in temperaturen,  neerslaghoeveelheden en de periodes waarin het droger of juist natter is. Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over verschillende bestemmingen in Kenia. Daar kun je per stad, streek of natuurpark de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.